ACTIVE FORM

Vad är aktiv vila? (Restitutionsträning)Träning

Posted by Alejandro 13 Jan, 2016 12:56:16

Återhämtningen mellan olika typer av aktiviteter varierar från några enstaka timmar upp emot flera dygn. Generellt sker återhämningen 24 timmar upp till 72 timmar efter fysisk aktivitet. Det finns många faktorer som påverkar återhämtningstiden som t.ex. näring (kost), fysisk form och sömn, men också faktorer som stressnivåer och aktiv vila. Men vad är då aktiv vila?

Aktiv vila som inom träningsläran heter restitutionsträning är en metod som används för att minska återhämtningstiden. Studier har visat att aktiv vila är ett mer effektivt sätt att påskynda borttransporten av slaggprodukter och mjölksyra i musklerna än ren vila dvs. vila med väldigt låg aktivitetsnivå.

Undersökningar har visat att aktiv vila kan minska ömhet och svullnader i musklerna med upp till 40 procent. Detta innebär att kroppen snabbare kan börja reparera de "skadade" muskelfibrerna, vilket ger en kortare restitutionstid och påskyndar återhämtningen.

Det är därför viktigt att man är smart när man tränar och framför allt när man tränar väldigt hårt. Det finns några punkter att tänka på när det kommer till aktiv vila dvs. restitutionsträning.

Blog image


Träningen ska vara lätt -
Promenad, cykling och simning kan vara ett roligt sätt att återhämta kroppen. Men glöm inte att städning och trädgårdsarbete också kan räknas som aktiv vila!

Tänk på maxpulsen! - Det är viktigt att du inte pressar kroppen för hårt eller för länge eftersom detta kan påverka glykogendepåerna som är väldigt viktiga för återhämtningen. Ligg mellan 50-65 % av MP (maxpuls).

Sov och ät som en kung - Lägg fokus på muskelmat, dvs. protein och inflamationshämmande fettsyror som exempelvis de två varianterna av Omega 3, EPA och DHA. Dessa hittar du i fet fisk som lax och makrill. Näring är A och O för den muskulära återhämtningen och uppbyggnaden. Det samma gäller sömnen! Bra sömn ger bra återhämtning och är viktigt för att minska mängden stresshormoner i kroppen.TonfiskwrapsRecept

Posted by Alejandro 10 Jan, 2016 12:58:55

Ni måste prova mina fantastisk goda tonfiskwraps! Dom är lika enkla, att tillaga som dom är nyttiga. På endast 5 minuter har du en perfekt måltid som alla i familjen kommer att tycka om och dessutom innehåller varje portion innehåller hela 42 gram protein.

Blog image

Ingredienser:

1 Burk tonfisk i vatten (120 gram avrunnen)

1 st Tacobröd (Tortillabröd)

1/2 rödlök

1/2 avokado

En bit gurka

En halv tomat

En skvätt chili olivolja

1 msk lätt crème fraiche

1 st kokt ägg

1 nypa havssalt

Så här gör du:

Koka ägget mellan 6-7 minuter så att gulan fortfarande är något rinnigt! Medan ägget kokar tärnar du alla grönsakerna. Låt tonfisken rinna av och lägg över köttet på tortillabrödet. Lägg över crème fraichen, grönsakerna och skiva ägget över. Krydda med chili olivoljan samt en nypa salt!

Näringsvärde per portion:

Kalorier: 500 Kcal

Kolhydrater: 42 gram

Protein: 42 gram

Fett: 16,9 gram

Ny bloggInformation

Posted by Alejandro 08 Jan, 2016 12:16:52

Hej kära bloggvänner!

I samband med den nya hemsidan kommer också en helt ny blogg. Jag vill tacka er för att ni följt mig under de senaste åren och gjort den gamla blogg en utav de mest besökta träningsbloggar i Gävle, men också i Sverige.

Det kommer att ta lite tid att importera gamla inlägg, så ni kommer att få ha lite tålamod om ni är är ute efter ett utav mina gamla artiklar eller inlägg.

Jag vill givetvis att den nya bloggen ska bli bättre och mer informativ än förra. Tanken är att dela med mig utav mina absolut bästa tips inom träning, kost och hälsa.

Blog image

Hälsningar

Alex